Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een erkende verbijzondering binnen de fysiotherapie.

Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten zijn fysiotherapeuten, die na de opleiding tot algemeen fysiotherapeut, een 3-jarige opleiding bekkenfysiotherapie hebben gevolgd.

Bekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten zoals:

 • ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
 • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
 • moeizaam kwijt kunnen van de plas en/of ontlasting;
 • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
 • pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen;
 • pijn rond het schaambeen of stuitje;
 • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
 • begeleiding bij operaties in de onderbuik;
 • bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
 • begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling.

Een klacht in het bekken kan leiden tot een klacht in de bekkenbodem en omgekeerd.

Deze klachten komen voor bij vrouwen, mannen en kinderen en kunnen ontstaan doordat de spieren in en rond het bekken niet goed functioneren.

De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken van de klachten in buik, bekken en lage rug gebied. De bekkenfysiotherapeut is bevoegd en deskundig om een inwendig onderzoek te doen om de stoornis in de functie van de bekkenbodem te bepalen. Er kan gebruik gemaakt worden van speciale apparatuur om de spanning van de bekkenbodem te meten.

Tijdens de behandeling helpt de bekkenfysiotherapeut u bij het leren herkennen, ontspannen en trainen van de spieren in en om het bekken. Naast oefentherapie kan hierbij ook gebruik gemaakt worden van trainingsapparatuur om de functies van de bekkenbodem te verbeteren. Daarnaast kan de bekkenfysiotherapeut u adviseren over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Ook met vragen op seksueel terrein kunt u bij de fysiotherapeut terecht

De bekkenfysiotherapeut is de onmisbare schakel tussen specialismen als urologie, gynaecologie, gastro- enterologie, chirurgie, orthopedie, dermatologie en seksuologie.

De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering.

De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering. Bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.

Bel als u vragen heeft of maak een afspraak als u klachten heeft.

Links
Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en Pré- en Postpartum Gezondheidszorg
www.nvfb.nl

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie
www.nvog.nl

 • Afspraak maken?

  Snel, makkelijk, online! Klik hier.