Oedeemtherapie

Wat is oedeem?
Lymfoedeem is een abnormale ophoping van lymfvocht. Het ontstaat als de lymfevaten niet in staat zijn dit vocht af te voeren. De oorzaak is een beschadiging of afwezigheid van lymfevaten en/of een te grote productie van lymfvocht.

Primair lymfoedeem
Als gevolg van een aangeboren defect in het lymfestelsel.

Secundair oedeem
Door een beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren. Lymfoedeem is vaak een gevolg van de behandeling van kanker. Lymfeklieren worden verwijderd of beschadigd door operatie en bestraling. Ook na een infectie, een ongeval of grote operatie kan lymfoedeem ontstaan. Lymfoedeem kan direct na behandeling optreden, maar het kan ook vele jaren later pas ontstaan.

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?
De klachten die kunnen ontstaan bij lymfoedeem zijn: zwelling, een vermoeid en zwaar gevoel, pijn of tintelingen, beperkingen in de bewegingen en of beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.

Welke behandelingsmogelijkheden zijn er?
De behandeling kan uit een combinatie van verschillende therapie├źn bestaan:

Manuele lymfedrainage
Door middel van speciale handgrepen en massagetechnieken worden de lymfebanen gestimuleerd om het vocht beter af te voeren.

Oefentherapie
Bewegen heeft een gunstige invloed op de lymfestroom en op het gehele afweersysteem. Bewegen zet de spieren aan het werk, ze werken als een pomp (de spierpomp), deze stimuleert de werking van de lymfevaten. Ook ademhalingsoefeningen kunnen de afvoer van lymfevocht bevorderen.

Lymfetaping
Met een speciale techniek wordt de tape aangelegd, zodat het lymfevocht versneld kan worden afgevoerd.

Ambulante compressietherapie
Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk gegeven. Deze druk gaat het uittreden van vocht tegen en ondersteunt de afvoer van lymfe.

Therapeutische elastische kousen
Als het overschot aan vocht weg is wordt er een therapeutische elastische kous aangemeten. ook dit wordt bij ons in de praktijk gedaan.

Lymfoedeem valt onder de lijst chronische aandoeningen. Dit houdt in dat, als een arts u naar een gespecialiseerde oedeemtherapeut verwijst, de therapie vanaf de 21e behandeling uit uw basisziektekostenverzekering betaald wordt. De eerste 20 behandelingen worden eventueel deels of volledig vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Kijkt u hiervoor uw polis na.

Binnen Fysiotherapie & Training NederVeluwe zijn meerdere oedeemtherapeuten werkzaam. Voor eventuele vragen of het maken van een afspraak kunt u altijd bij ons terecht.

Meer informatie betreffende oedeemtherapie kunt u vinden op www.nvfl.nl, www.lymfoedeem.nl

  • Afspraak maken?

    Snel, makkelijk, online! Klik hier.